dilluns, 24 de novembre del 2014

EL PRODUCTE FINAL: UN MAGAZINE TELEVISIU


Ja està tot enllestit i és hora de començar el nostre producte final. Enguany el capgirem de nou amb la intenció de crear un producte audiovisual crític sobre el nostre temps. Hem decidit que la part tècnica no serà un problema i comptarem amb l'ajuda de professionals que gravaran el magazine de cada classe. Per tant, tot el nostre esforç ha d'estar conduït al contingut que esperem siga d'altíssima qualitat. 

Aquest és el dossier general del producte final.




Aquestes les propostes per als grups d'experts.


dilluns, 17 de novembre del 2014

BINTA I LA GRAN IDEA

L'alumnat ja ha finalitzat la seua investigació sobre les virus més perjudicials per a la Humanitat de la mà de la Il.lustració, aquell moviment intel.lectual que revolucionà la Història al segle XVIII. Allà han trobat les claus per a fer una bona diagnosi del problema, per conéixer les medicines més efectives i per proposar una fórmula magistral, que puguera combatre definitivament els nostres mals. Tot el producte del treball el presenten als seus blocs -que hi trobareu al menú de la dreta-.

Ara queda la part més difícil: ACTUALITZAR TOTS AQUESTOS APRENENTATGES I QUE ENS SERVEIXEN COM A EINES ÚTILS PER ANALITZAR, CRITICAR I FER PROPOSTES FRONT ALGUNS PROBLEMES QUE PATIM EN EL MÓN. 

Per iniciar aquest procés, utilitzarem aquest curtmetratge espanyol, força premiat: BINTA I LA GRAN IDEA i un seguit d'activitats de reflexió que l'acompanyen. 

ESPEREM QUE VOS AGRADE!!


Binta Y La Gran Idea (2004) Cortometraje from toto on Vimeo.

Ací vos deixem el dossier de treball de grup sobre el curtmetratge.


dijous, 6 de novembre del 2014

LA IL.LUSTRACIÓ: EL PROGRÉS I CONDORCET

Igualtat, llibertat, Raó ... són algunes de les grans idees de la Il.lustració. Ens centrarem en aquestos dos vídeos a la idea del progrés i la figura de Condorcet.

 

dissabte, 1 de novembre del 2014

SAPERE AUDE: EL LEMA DE LA IL.LUSTRACIÓ

 

Atreveix-te a pensar és el lema de la Il·lustració i també el títol del nostre projecte interdisciplinari. Ja hem raonat un poc a la presentació sobre l'atreviment, la valentia, els seus costos i avantatges per a la Humanitat. 

Ara ja és hora de què s'atrevim nosaltres mateixos amb un dels ideòlegs més importants, de les ments més lúcides de tots els temps, Immanuel Kant, qui va llançar aquesta proclama als quatre vents en 1784, sols 5 anys abans de la Revolució Francesa de la que fou un gran admirador i inspirador.


Quin era el remei que proposava Kant contra la superstició, el fanatisme?

Què era il.lustrar-se?



    En aquest vídeo teniu informació addicional sobre Kant i la seua idea de què és la Il.lustració, de què és ser un il.lustrat.




    dijous, 30 d’octubre del 2014

    IL.LUSTRACCIÓ. PERSONATGES AMB LLUM PRÒPIA


    Amb la col.laboració de CULTURAMA hem posat en marxa enguany una nova experiència al si del nostre projecte ATREVEIX-TE A PENSAR. Es tracta d'un taller de dues hores de durada al nostre centre on l'alumnat ha pogut descobrir a les grans personalitats de la Il.lustració europea, espanyola i valenciana i el seu lligam a la nostra realitat actual. Aquest taller desenvolupa els contiguts temàtics de l'exposició permanent del MUVIM en tasques de manteniment.

    Aquestes imatges testimonien els tallers realitzats durant els dies 28 i 29 a la Biblioteca del centre. Esperem que siguen record d'una bona i enriquidora experiència per a tothom.







    dimecres, 29 d’octubre del 2014

    FIGURES IL.LUSTRES: JENNER I LA PIGOTA

    Virus de l'ebola.

    Virus reals i virus metafòrics emplenen Florida CES ... aquestos dies.

    Però què en sabem?

    Descobrirem què és una vacuna, qui les va descobrir, quines dificultats científiques i socials va tenir que superar ... amb aquest vídeo.

    divendres, 24 d’octubre del 2014

    EL VIRUS MÉS MORTÍFER: LA IGNORÀNCIA.

    De la mà del savi Plató hem descobert que el mal més perjudicial per a la Humanitat, el que ens mata per dins, la gran pandèmia és la IGNORÀNCIA i no el SIDA, ni l'ebola, ni el sarampió ni la malària.

    Contra aquesta potent plaga ens alertava el filòsof grec al segle V a C ...

     Contra la foscor, la falsedat, els prejudicis ...

    Quines havien de ser les medecines contra aquest mal?
    Hem aconseguit combatre a hores d'ara aquesta epidèmia?
    Qui ens pot ajudar en aquesta fita?


    dijous, 23 d’octubre del 2014

    L'ESTRENA: ORIENTACIONS DE LA INVESTIGACIÓ


    Ahir 22 d'octubre el projecte ATREVEIX-TE A PENSAR 2014-2015 s'estrena de nou en ...







    Ara ja una mica més tranquil@s, podem recordar-vos les pautes a seguir durant el procés d'investigació. 

    1. El treball diari sobre el dossier és individual. Cal anar desenvolupant les activitats al quadern durant les sessions de les assignatures de Socials i Ètica, consultant amb les mestres. Posteriorment cal anar redactant el contingut de les activitats al dossier digital que estarà al portfoli. Es molt important que el document digital porte el nom de l'alumne.
    2. El dossier digital ha d'estar actualitzat i serà revisat per les mestres periòdicament als blocs de grup del projecte. 
    3. Les activitats de síntesi que es concretaren a l'entrada anterior són el producte del treball de l'equip. Han de redactar-se com a documents per separat amb el títol escaient i guardar-los al portfoli digital.
    4. Heu de crear un portfoli (una carpeta digital en BOX) que ha de contenir TOTS AQUESTOS ARXIUS AMB ELS NOMS TAL I COM S'INDICA.


    NOTA SOBRE BOX.COM:

    Aquest web té dues utilitats que vos seran de molt de profit tant per al treball individual com per elaborar les activitats de grup. 

    Vos permet editar els vostres arxius sense necessitat de descarregar-los a l'ordinador. Sols heu d'instal.lar una ferramenta als equips on treballeu anomenada BOX EDIT, tancar el navegador i tornar a obrir LA VOSTRA CARPETA DE BOX per editar el document amb els programes del vostre equip.  BOX EDIT guardarà en el web el vostre treball.


    A l'editar el document per primera vegada vos demanarà si voleu instal.lar BOX EDIT. Seguiu les instruccions. Quan acabe la instal.lació, tanqueu el navegador. 

    Podeu compartir els documents amb els membres del grup i cooperar per a la seua elaboració, fent suggeriments, correccions etc. deixant-vos comentaris (xat) de manera col.laborativa i on line sols amb els seus emails.



    dimarts, 21 d’octubre del 2014

    NOU CURS, NOU PROJECTE

    BENVINGUTS I BENVINGUDES AL PROJECTE 

    ATREVEIX-TE A PENSAR.

    Ací teniu el dossier individual d'investigació que necessiteu cadascun de vosaltres.
    Cliqueu en el menú superior als punts suspensius on indica DESCARREGAR. Potser et demane tenir un perfil en www.box.com.




    Al finalitzar la fase d'investigació del projecte al vostre grup heu de tenir en el vostre bloc de grup una entrada en la qual presentareu un PORTFOLI (carpeta) de grup en BOX sota el títol TREBALL D'INVESTIGACIÓ a la qual progressivament anireu incorporant un seguit de documents:
    1. Els dossiers individuals d'investigació que s'aniran confeccionant sessió a sessió a partir del treball fet a classe i en casa per vosaltres i orientat per les mestres. De vegades convindrà realitzar la feina al quadern en forma d'esborrany per desprès fer la redacció acurada de les activitats.
    2. Les activitats de síntesi o recapitulació que es treballaran en grup. Són:
    • VACUNES KANTIANES (p. 12)
    • OLYMPE, TINA I LA GUILLOTINA  (p.15)
    • EL PROFESSOR GRILLAT I LA FÓRMULA MAGISTRAL (p.18)

    dimarts, 27 de maig del 2014

    ANEM A VEURE LOS GIRASOLES CIEGOS

    Estem en un punt d'inflexió fonamental del nostre projecte, acabant de prendre decisions sobre com serà el nostre musical d'enguany per a començar els assatjos i vos proposem reviure un dels periodes més durs del franquisme, la postguerra a través d'aquesta adaptació cinematogràfica de la novel.la Los girasoles ciegos d'Alberto Méndez, realitzada per un dels grans del cinema espanyol Jose L. Cuerda. 

    Recordeu a sisena i setena, demà 27 al Saló d'Actes.


     

    Ací vos presentem el dossier de les activitats que hareu de realitzar al grup de treball i presentar al vostre bloc.


    dilluns, 19 de maig del 2014

    DARIO FO: TEATRE I PENSAMENT CRÍTIC

    DARIO FO:
     Actor, dramaturg i Premi Nobel de Literatura

    El document que vos presentem en aquest post explica el treball a fer a l’assignatura de valencià a partir de la lectura de l’obra de teatre de Dario Fo: Ací no paga ni Déu.

    Treballant aquesta obra de teatre satíric, de crítica social a través de l'humor obrirem la possibilitat de mostrar la realitat actual al públic fent-lo pensar. Aprendre a fer teatre així és perfecte com a preparació per al nostre musical. Que altra cosa voldríeu que fer pensar i riure al nostre públic el dia de l'estrena!!

    A més a més vos servirà per tenir un primer contacte amb el fet de “representar”... doncs aquesta és la vostra fita final: representar el vostre musical el dia 24 de Juny. 


    divendres, 16 de maig del 2014

    CONTA'M ...

    Per a poder dissenyar les escenes del musical cal posar-se en la pell de les persones que varen viure en cadascuna de les èpoques que representareu. Eres homes i dones plens de sentiments, de contradiccions, d'idees al cap i al cor... Encara teniu la sort de viure envoltats d'ells, de tenir el testimoni viu de la societat espanyola del passat, de la nostra història, plena de clarors i d'ombres profundes, d'alegries i de penes ... com és la vida, a través de les seues paraules. 

    Aprofitem per parlar-ne i saber-ne de la seua història.

    Ací vos deixem la pauta concreta per saber elaborar l'activitat 2 del vostre dossier.


    PREPAREM EL MUSICAL: DOSSIER D'ACTIVITATS

    Aquest és el dossier d'activitats que conduirà tota la preparació del musical Llums i ombres a l'Espanya del segle XX enguany. Ja sabeu que el repte és molt gran i que confiem en què tot el col.lectiu -alumnat i mestres- anem a posar tot el millor de nosaltres per aconseguir-ho. Tots junts hem de fer un gran equip i la nostra motivació i el nostre saber fer conjunt han de fer realitat per primera vegada un musical creat totalment per l'alumnat de 4t ESO.

    Consulteu-nos el que voleu i necessiteu i sobre tot, feu el que vos proposem amb tanta il.lusió i energia com nosaltres hem posat per fer-vos aquesta proposta. 

    COMENÇA L'ESPECTACLE!!

    dijous, 15 de maig del 2014

    PRESENTACIÓ DEL PROJECTE: LLUMS I OMBRES 2014

    Llums i ombres en l'Espanya del segle XX enguany vol tenir un altre caire, una nova cara i que millor que comptar amb el nostre alumnat. Ells i elles van a ser enguany més protagonistes que mai d'aquest gran espectacle que és el nostre musical de final de curs. 

    Aquesta és per al 2014 la nostra proposta: Vos atreviu?



    Aquest és el mural digital de les aportacions de l'alumnat  durant la presentació del projecte, les seues reflexions i interrogants sobre el període que anem a desenvolupar el nostre projecte: la realitat espanyola des dels anys 30 fins l'actualitat.


    diumenge, 11 de maig del 2014

    DIARI D'UNA MESTRA REPUBLICANA


    Vos proposem des de les assignatures de Socials i Ètica aquesta activitat arran del llargmetratge documental LES MESTRES DE LA REPÚBLICA, que hem vist i treballat en classe. Ens permetrà posar-se una mica més en la pell d'aquelles dones de la II República innovadores i valentes, engrescades i compromeses, dones represaliades que es dedicaren a l'ofici d'educar un@s nous i noves ciutadanes per a una nova societat, i que seran les protagonistes del nostre musical.

    Amb aquesta activitat ens preparem per al seu disseny i per a la representació de LLUMS I OMBRES L'ESPANYA DEL SEGLE XX, que abastarà la nostra història recent des dels anys 30 fins l'actualitat. A través del musical convidarem a la reflexió sobre ...

    Què ha canviat des d'aleshores a la societat espanyola? 
    Què suposà la guerra civil? 
    Continua Espanya oberta, enfrontada, dividida?
    Quins fronts queden encara pendents, oberts, esperant-nos?
    Quines són les nostres fites al segle XXI?

    EL DIA 24 DE JUNY LA CASA DE LA CULTURA D'ALBAL ENS ESPERA!


    dilluns, 5 de maig del 2014

    1939: OBRINT PAS

    1939

    
    
    Em vas contar que els mataren
    a les persones d'oblit i horror
    amb l'esperança afusellada
    escrita en llàgrimes de foc
    
    Vas marxar en llargues columnes
    pels camins de fred i dolor
    cames i cors plens de ferides
    aquell mil nou-cents trenta-nou
    
    renaix la memoria
    renaix la consciència
    renaix l'esperança
    renaix la victòria
    
    Em vas parlar del llarg exili
    a les presons del teu record
    amb l'enyorança derrotada
    escrita en llàgrimes de foc
    
    Vas tornar amb cara envellida
    sense renúncies ni remors
    amb la ferida en la mirada
    d'aquell mil nou-cents trenta-nou
    
    renaix la memòria
    renaix la consciència
    renaix l'esperança
    renaix la victòria

    dilluns, 28 d’abril del 2014

    LES MESTRES DE LA REPÚBLICA

    LES MESTRES DE LA REPÚBLICA és el títol de la pel.lícula que ha rebut enguany el GOYA al millor llargmetratge documental, però és més que un film. 

    LES MESTRES DE LA REPÚBLICA vindica la figura de les mestres de la República, aquelles dones que lluitaren per la seua llibertat personal i foren exemple i model de vida lliure i igualitària entre homes i dones per als xiquets i xiquetes de l'època; mestres vocacionals que confiaven fermament que l'educació era el camí del progrés social i la justícia; que creien que una educació laica, igualitària, solidària faria possible la llibertat de pensament i de consciència de les generacions posteriors; mestres que foren exemple de valentia i coratge contra l'opressor, el dictador, el dogmatisme fanàtic. 

    En uns temps on tot pareix oblidar-se, on sembla que els referents estan en dubte, que tots els valors i principis -com l'educació- estan en qüestió apostem per LES MESTRES DE LA REPÚBLICA.

    Des de les assignatures de Socials i Ètica, treballarem sobre el seu paper durant la II República espanyola i sobre el seu testimoni vital i polític, buscant a les LLUMS I LES OMBRES DE L'ESPANYA DEL SEGLE XX, les respostes a alguns dels nostres interrogants del XXI.


    Ací vos deixem el tràiler de la pel.lícula que veurem en classe.